Zo maak je een kleurenpalet voor buiten
Niet alleen binnenshuis werk je aan een kleurenpalet, maar vergeet ook zeker niet eentje te maken voor buiten. Nét zo belangrijk, helemaal wat je tuin betreft; je kijkt er immers dagelijks naar vanuit je huis. Daarom ben ik een voorstander om ook het houtwerk in de tuin, zoals de buitenkozijnen, schutting en het tuinhuisje te verven. Ook voor ons natuurhuisje Suikerbossie ging ik met Karwei aan de slag met een kleurenpalet voor buiten.
“1400m2 omringd door enorme bomen versus 80m2 omringd door de schuttingen van drie buren.”
Nu is onze Drentse bostuin compleet anders dan onze Haarlemse stadstuin: 1400m2 omringd door enorme bomen versus 80m2 omringd door de schuttingen van drie buren. Het is het ene uiterste versus het andere en juist dat contrast maakte het zo leuk om met onze bostuin bezig te gaan. In deze eerste blogpost vertel ik hoe ik de kleuren bedacht voor de buitenkozijnen en Oliver’s speelhuisje, die ik bij Karwei liet mengen. In de tweede blogpost, die over een aantal weken live gaat, vertel ik je alles over buitenverlichting.
Een kleurenpalet voor buiten: zo ga je te werk
Je hebt twee manieren om de kleuren te kiezen voor de buitenkozijnen en het overige houtwerk in de tuin. De eerste manier is om aan de slag te gaan met een digitaal moodboard, helemaal als je nog geen idee hebt, welke kleuren te kiezen. Door op Pinterest beelden te pinnen waar je blij van wordt, zul je merken dat er op een gegeven moment bepaalde kleuren steeds naar voren komen. Kortom, dé kleuren waar je blij van wordt en die je vast en zeker wel terug wilt zien in de tuin. Bij de één is dit binnen een uur al zichtbaar, de ander is misschien wat dagen (of weken) bezig. Laat de moed niet in de schoenen zakken, als het je niet lukt. Oefening baart kunst! Gewoon een paar dagen laten rusten en weer verdergaan.
Ik tip nu om te pinnen, maar je kunt natuurlijk ook direct bezig gaan met een fysiek moodboard: scheuren, knippen en plakken in tijdschriften. Het allerleukste om te doen. Ga er een middag (of heel weekend) voor zitten, scheur de beelden uit die je bevallen, leg ze naast elkaar en bepaal dan welke op je foamboard mogen.
Vervolgens filter je de kleuren uit je digitale en/of fysieke moodboard
Komt een bepaalde kleur meer dan voren naar andere? Dit is dé kleur waar je helemaal blij van wordt, de tint die je wellicht meer terug wilt laten komen dan andere tinten. Dit kan dan de hoofdkleur worden, de kleuren die terugkomen op de schutting en de buitenkozijnen, het grootste gedeelde van de te verven oppervlakte. Binnenhuis komen hoofdkleuren terug op de muren, plafond en grotere meubels. Alle overige kleuren zijn accentkleuren. In de tuin kun je denken aan het tuinhuisje, de tuinmeubelen en tuinaccessoires, zoals bloembakken, kussens en de parasol.
Deze eerste manier om kleuren te bepalen voor binnen en buiten, is de manier die ik mensen altijd tip. Je kunt creatief in de weer, ziet ondertussen heel veel mooie beelden voorbij komen voor extra inspiratie en daarnaast kun je je interieur ideeën direct tastbaar maken met een fysiek moodboard. Een andere manier om kleuren te bepalen, is door te kijken naar de omgeving.
“Als je totaal geen inspiratie hebt of niet weet waar te beginnen, dan tip ik vaak ook om te kijken naar omliggende elementen.”
Voor ons natuurhuisje Suikerbossie, het mooiste natuurhuisje in Drenthe, skipte ik het gepin en het maken van een moodboard, want ik wist precies met welke kleuren ik wilde werken. Als je totaal geen inspiratie hebt of niet weet waar te beginnen, dan tip ik vaak ook om te kijken naar omliggende elementen. Waar kijkt je huis op uit? Is dat een stadscentrum, een woonwijk, het water of in ons geval een heide landschap? Hebben de ramen glas-in-lood en zo ja, welke kleuren komen daarin voor (op mijn thuiswerkplek liet ik me inspireren door het glas-in-lood)? Of wellicht staat er een enorme boom voor het huis zodat je altijd kijkt op groen. Wellicht wil je dan een natuurtint terug laten komen in je huis.
“Het belangrijkste van het kiezen van je kleurenpalet is dat jij in charge bent; wil je die ene tint toch wat donkerder ondanks dat het niet op je moodboard terugkomt: doen! Het is immers jouw tuin.”
Deze elementen zijn belangrijk voor het kleurenpalet waarmee je gaat werken. Je kunt ze namelijk hierop inspireren. Ons natuurhuisje heeft panoramisch uitzicht op het heide landschap, dus besloot ik binnen te werken met een kleurenpalet geïnspireerd op dat landschap: beige, groen, zachtroze, bruin. Door het juiste type kleur uit te zoeken, pakte ik er mijn kleurenwaaier bij en legde die bij een foto die ik maakte van het heidelandschap en filterde de kleuren er zo uit. Ik legde de kleuren naast elkaar en besloot ter plekke of ik de roomwitte tint meer gelig of rozig wilde. Het belangrijkste van het kiezen van je kleurenpalet is dat jij in charge bent; wil je die ene tint toch wat donkerder ondanks dat het niet op je moodboard terugkomt: doen! Het is immers jouw tuin.
“In het ruimte op het zuiden wordt spierwit extra wit, dus ik raad dit nooit aan voor een ruimte met een zonnige ligging.”
Omdat ons huisje van buiten donkerbruin is, en voorheen de kozijnen spierwit waren, deed de witte tint pijn aan mijn ogen. Ook omdat deze kant gelegen is op het zuiden. In het ruimte op het zuiden wordt spierwit extra wit, dus ik raad dit nooit aan voor een ruimte met een zonnige ligging. Roomwit werd het met een rozige ondertoon, perfect voor de buitenkozijnen. Zoals je hierboven ziet, is het contrast met het bruine er nog steeds, maar is het minder hard. Een stuk subtieler, dus. Om de tint extra terug te laten komen, stylede ik het hoekje bij de voordeur af met ovalen plantenbakken met mierzoete hortensia’s. Omdat er een rozige ondertoon in de buitenlak zit, vond ik het leuk om deze kleur lekker fel terug te laten komen in de planten.
Deze kleuren + styling koos ik voor de buitenkant van ons natuurhuisje:
- Bij Karwei mengde ik de volgende kleurtint: S 2005-Y40R voor de buitenkozijnen, voordeur, openslaande deuren, dakrand en letters ‘Suikerbossie’. Qua verftype koos ik voor Flexa Strak in de Lak buitenlak, zijdeglans basis W05. Eronder deed ik een laag grondverf.
- Bank Mason in de kleur zwart.
- Fleece plaid in groen.
- Kussen donkergroen.
- Jinte kussen beige.
- Bijzettafel Rose in de kleur zwart.
- Parasol Bali-style in de kleur crème.
- Plantenbak ovaal in de kleur crème.
- Suikerbossie letters eigen styling.
Al deze kleuren zijn mengkleuren die je vindt op de kleurenwaaier. Bij Karwei kun je voor zowel binnen als buiten kiezen uit allerlei kleuren. Zo zit er altijd wel een favoriet tussen. Voor de kozijnen vond ik de Flexa Strak in de Lak erg fijn, omdat het met één laag gedekt was. Het speelhuisje had uiteindelijk drie lagen nodig.
En toen was het speelhuisje aan de beurt…
Toen we het natuurhuisje kochten, zat er een speelhuisje bij. Maar dat werd voor de sleuteloverdracht verwijderd. Toch kwam het huisje, een maand later, weer terug. De vorige eigenaar wilde het graag aan Oliver geven. Het felblauwe huisje met knalrood dak was niet bepaald een beauty, maar ik zag de potentie erin. Ik wilde het huisje op laten gaan in de bostuin, dus koos voor een donkerbruine basis (die meteen ook matcht het de buitenkant van Suikerbossie) met een zachtgroen dak, kleuren die ook moeiteloos matchen met de kleuren binnenshuis.
Als kleuraccent maakte ik de letters ‘Ollie’s Corner’ in een herfstachtige oranje tint, ook weer geïnspireerd door het heide landschap. Vooraf dichtte ik alle gaten met houtvuller en schuurde het hele huisje goed op. Na drie lagen buitenlak was het voorheen verouderde huisje ineens de eyecatcher van de tuin. En fijn ook: het werd direct goedgekeurd door de kleine.
Mijn kleurenpalet voor buiten voor het speelhuisje:
- Ik mengde bij Karwei de kleurtint S 8010-Y30R voor het speelhuisje (basis) en S 6010-G30Y voor het dak.
- De letters op het speelhuisje kregen de tint S 3030 Y40R.
- Ollie’s Corner letters zijn eigen styling.
Ik vond het heel leuk om met Karwei de kleuren te bepalen voor zowel de buitenkozijnen als het speelhuisje. Het matcht perfect met zowel het interieur, de tuin als het heide landschap waarop je kijkt. Alles klopt! Heel benieuwd wat je van onze bostuin vindt. Laat je het hieronder even weten?
*Dit is een inspirerende samenwerking met Karwei. Door samen te werken met merken kan Interior Junkie blijven bestaan. Thanks voor de support!