Menu

Search

  • I like my money right
    where i can see it:

  • 21-11-2024

    Zo kies jij het juiste dekbed

    Niets zo persoonlijk als de keuze van je dekbed. De één slaapt het liefst zo koel mogelijk, de ander wil een deken vol warmte om zich heen hebben. Toch zijn er een aantal musts voor het kiezen van het juiste dekbed

    Less is niet more 

    Als eerste meet je je bed. Dat vormt het uitgangspunt van je nieuwe dekbed. Let vooral bij het kiezen van het juiste dekbed op de afmeting en dat je het liefst voor een wat groter formaat gaat. Niets zo vervelend als een dekbed dat net iets te kort is, zodat je ‘s nachts of wakker wordt van de kou omdat je partner alles heeft ingepikt of dat je een chagrijnige partner naast je hebt omdat jij de enige bent die er warmpjes bij ligt. 

    Er zijn wat standaardregels voor het formaat van het bed versus het dekbed. Als je deze in het achterhoofd houdt, gaat het nooit mis. 

    • Bij een eenpersoonsbed van 70 tot 100 breed en 200 cm lang is een dekbed van 140/160-220cm ideaal.
    • Bij een 2-persoonsbed van 140/160×200 cm is 220×240 cm perfect. 
    • Bij een 2-persoonsbed van 180/200×200 cm is 260×200 cm ideaal. 
    • Je hebt natuurlijk ook twijfelaars van 120×200 cm en dan kies je voor 140/160/180×220 cm.   

    Winter of zomer dekbed? That’s the question… 

    Je kent vast en zeker wel de vierseizoenen dekbedden die je gemakkelijk aan elkaar knoopt of ritst in de winter en van elkaar af haalt in de warmere maanden. Maar je hebt ook zogenaamde ‘all year round’ dekbedden zodat je er geen omkijken naar hebt. Het zijn lichte dekbedden die isolerend werken. Beide varianten zijn goed, het is aan jou hoeveel werk je eraan wilt hebben. Ikzelf heb jarenlang een ‘all year round’ dekbed gehad en heb sinds een jaar een vierseizoenen dekbed en merk dat ik al die knoopjes maar niks vind

    Warmteklasses

    Dekbedden hebben ook warmteklasses, die staan voor het jaargetijde waarin ze te gebruiken zijn. Warmteklasse 1 is een heel dik winterdekbed (dus voor echte koukleums), warmteklasse 2 is ook heerlijk voor in de winter maar is iets minder warm, warmteklasse 3 is ideaal voor het voor- en najaar waarin de avonden nog fris kunnen zijn en warmteklasse 4 is zeer luchtig voor zwoele zomernachten. 

    Goed gevuld is het halve werk

    Dan heb je eindelijk het formaat gekozen, net als het soort seizoen en warmteklasse. Dan is er nog als laatste de vulling. In dekbedden kunnen zowel synthetische (polyester) als natuurlijke materialen zitten. Bij die eerste heb je als voordeel dat je ze gemakkelijk zelf kunt wassen (een natuurlijk dekbed laat je stomen en is dus iets kostbaarder in onderhoud). Daarnaast kiezen mensen met huisstofmijt allergie altijd voor dit materiaal. 

    Een donzen dekbed is ideaal voor koukleumen zoals ik. Je bent niet koud te krijgen onder zo’n dekbed en mijn eerste dure dekbed was van Siberisch ganzendons. Goddelijk! Ook wollen dekbedden heb je, die vochtregulerend werken. Er bestaan ook dekbedden van materialen als zijde en kameelhaar. Die laatste is ideaal voor als je veel zweet ‘s nachts omdat het de warmte goed verspreidt. 

    Dit waren mijn tips voor het kiezen van het juiste dekbed. Heel benieuwd wat jij op je bed heb liggen… 

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Ontdek meerWoonverhalen

  • Laatste blogpost
  • Menu