10 maart, 2018
Tips & tricks om zelf je (interieur) onderneming te starten
Ik ben een interieur onderneming gestart, omdat ik al van jongs af aan een droom had. We Maqe ben ik in mijn eentje gestart. Ik had dit echter nooit kunnen doen zonder de hulp en tips van anderen. Daarom deel ik deze week handige tips & tricks waar iedere (beginnende) ondernemer iets aan heeft.
Tip 1: verzamel de juiste mensen om je heen
Ondernemen is een geweldig, maar soms ook overweldigend avontuur. Als ondernemer komt er zoveel op je af dat je soms door de bomen het bos niet meer ziet. Tijdens het opzetten van We Maqe kwam ik al snel tot de conclusie dat ik niet alles alleen kan. Laten wij eerlijk zijn, dat moet je ook helemaal niet willen. Want met hulp van anderen kan je bedrijf alleen maar beter worden. Zorg er daarom voor dat je goed weet wat je eigen sterke punten zijn, maar weet vooral ook wat je zwakke punten zijn. Verzamel mensen om je heen die veel beter zijn in de dingen die jij niet zo goed kan. Durf vooral niet bang te zijn om hulp te vragen. Het zal je verbazen hoeveel mensen ervoor openstaan om (startende) ondernemers te helpen.
Tip 2: de business coach
Op een gegeven moment was ik zoveel met mijn eigen bedrijf bezig dat ik last kreeg van het bekende syndroom; tunnelvisie. Om van een afstandje naar mijn concept te kijken, schakelde ik de hulp in van een onafhankelijk persoon, namelijk een business coach. Zij stelde de juiste kritische vragen, bracht mij in contact met andere bedrijven en gaf mij de juiste handvatten om mijn idee nog beter te maken. Thanks Lyanne!
Ik hoor je denken, is zo’n business coach niet heel prijzig? Nou, dat hoeft helemaal niet zo te zijn. Kijk welke mogelijkheden jouw gemeente te bieden heeft. Zo maakte ik gebruik van de organisatie Kennispoort.
Tip 3: het businessplan
Ik ben geen voorstander van een gigantisch businessplan, maar het is zeker goed om een paar belangrijke elementen op papier te zetten. Uiteraard vertel je in je businessplan je fantastische idee en stel je strategische doelen. Test of er daadwerkelijk vraag is naar jouw product of dienst. Daarnaast beschrijf je de doelgroep en hoe je deze gaat bereiken. Wellicht een van de belangrijkste onderdelen van het businessplan is het financiële plan. Het uiteindelijke doel is dat je geld wilt verdienen met je interieur onderneming. Zorg daarom voor een goede financiële planning.
Om al deze onderdelen goed op papier te zetten, maakte ik gebruik van het Business Canvas Model. Dit was voor mij een effectieve manier om mijn eigen concept goed in kaart te brengen.
Tip 4. Laat je inspireren
Ik haal veel inspiratie uit verhalen van andere ondernemers. Daarom lees ik graag boeken waarin andere ondernemers, in alle eerlijkheid, vertellen hoe zij een succesvolle onderneming hebben opgezet.
Mijn favorieten boeken zijn:
Delivering Happiness – Zappos CEO Tony Hsieh
#Girlboss – Sofia Amoruso
Shoe dog – Nike CEO Phil Knight
Babe, you got this – Martje Haverkamp & Emilie Sobels
Tip 5. Just do it!
Oké, deze slogan heb ik geleend van Nike, maar is wel waar het voor mij op neerkomt. Wil je echt gaan ondernemen en het verschil gaan maken, dan zit er maar één ding op: DOEN! Het zal nooit allemaal vlekkeloos verlopen, maar met vallen en opstaan én hulp van anderen kom je zeker.
Mijn eigen interieur onderneming gaat snel live…
Volgende week ga ik (hopelijk) live! Zo benieuwd wat jullie ervan vinden. Volg We Maqe alvast op Instagram en Facebook om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen. Oh, en lees hier mijn blog van vorige week.
Liefs,
Soof
Beeld © Mylene Timessen
Om dromen uit te laten komen zit er maar één ding op: DOEN! Na jaren interieurproducten te hebben ingekocht en ontwikkeld voor diverse (online) retailers heeft Sophie de stoute schoenen aangetrokken en besloten om haar eigen onderneming te starten. De komende periode geeft Sophie de lezers van Interior Junkie een kijkje achter de schermen bij het opzetten van haar eigen online interieur onderneming. Volg haar via haar webshop We Maqe, Instagram en Facebook.