26 maart, 2021
Mijn XXL hometour 2021: ALLE info!
Eindelijk staat hij online: dé allernieuwste hometour van ons Haarlemse herenhuis. Na de twee hometours van jaren geleden werd het wel eens tijd voor een nieuwe. Waarom? Na drie lockdowns is ons interieur enorm veranderd. Benieuwd naar een zeer uitgebreide tour van ons huis, dé XXL hometour 2021? Kijk snel verder!
En zo begon het…
In 2016 verlieten de hubby en ik samen met poeslief Punky ons o zo geliefde Amsterdam. Door de stijgende huizenprijzen werden we gedwongen buiten Amsterdam te zoeken. Destijds was Haarlem nog best betaalbaar voor ons Amsterdammers, dus binnen een week na het bezichtigen van dit herenhuis werd het huis ons gegund. Een droom die uitkwam, want wonen in een herenhuis stond altijd hoog bovenaan het lijstje. Ok, het werd uiteindelijk niet aan een van de Amsterdamse grachten, wél aan een Haarlemse. En zo geschiedde.
Op slag verliefd bij de voordeur
Bij binnenkomst was ik bij de voordeur al op slag verliefd. Een unicum, want we waren al een half jaar intensief op zoek naar huizen, maar bij elke voordeur voelde ik ‘het’ gewoon niet. Bij dit huis direct. Waarom? De voordeur zelf was al imposant, dat al veel karakter uitstraalde. Een goede binnenkomer, dat moest wel naar meer smaken. Dat gevoel bleek waar, want alle authentieke details zoals het hoge ornamentenplafond, glas-in-lood ramen, de ensuite deuren en de spijlers met dubbele tulp, waren nog intact. Ook al was dit huis alles behalve af, we zagen meteen de potentie.
Kamperen in eigen huis
Voordat we een drie maandenlange verbouwing tegemoet gingen, kampeerden we een half jaar in dit huis. De aannemers waren ontzettend druk, dus we moesten noodgedwongen wachten. Achteraf een goede zet, want zo hadden we alle tijd om te kijken hoe we dit huis gebruikten, waar we het meest zaten, hoe het lichtinval was en welke hoekjes een upgrade nodig hadden. Wat betreft dat laatste: ALLES had een upgrade nodig. De basis van het huis zoals alle authentieke details was prachtig, maar er schortte van alles aan. Gek genoeg kom je daar pas écht achter nadat je de sleutel krijgt. Tijdens de bezichtigingen spelen emoties mee en dan merk je dat je vaak de minder mooie dingen over het hoofd ziet.
Hallo visgraat vloer en bakstenen muur
We wisten dat de balken aan het rotten waren, dus die pakten we aan met De Grote Verbouwing: als basis kwamen er stalen balken, we isoleerden de boel en er kwam een massief houten visgraat vloer (in deze blogpost vind je meer info over onze visgraat vloer). Ook braken we de muur door tussen de keuken en de serre waardoor we een grote L-vormige keuken kregen en ineens ook meer licht de eethoek instroomde. Win-win! Weer een half jaar later (we trouwden in de tussentijd in Toscane) pakten we de keuken aan en haalden we de bakstenen muur tevoorschijn. Pas met de eerste lockdown vorig jaar vervingen we de hoogglans kastenwand voor eentje op maat gemaakt van fineer met visgraatpatroon en kwam er een barhoekje. Nu is de keuken pas écht af. Meer over onze droomkeuken vind je in de Grote Keuken Make-Over post.
Villa’s bouwen met meisjeslego
Mijn liefde voor interieur zat er altijd al in: als klein meisje was ik altijd al in de weer met het tekenen van dwarsdoorsnedes van huizen en maakte ik met meisjeslego hele villawijken. Mijn kinderkamer is ontzettend vaak veranderd: van Winnie the Pooh, barok, retro… Niets was te gek. Toen mijn zus het huis uit ging, pikte ik haar kamer meteen in, want zo had ik een extra kamer om in te richten.
Verschillende stijlen mixen
Hoe ik onze interieurstijl het beste kan omschrijven? Simpel: eclectisch. En dat komt omdat we niet per se één bepaalde stijl hebben. In ons huis vind je de stijlen modern, klassiek, industrieel, vintage, botanisch en orientaals. Allemaal verschillende stijlen, maar toch matchen ze met elkaar omdat ze allemaal per ruimte binnen het kleurenpalet vallen. Meer hierover vertel ik in mijn interieurstyling insta cursus INTERIORBOOSTCAMP, die maandag start.
Favoriete merken
Waar we onze spullen vandaan halen, is echt overal en nergens. Ons huis zit vol Nederlands design, vooral Marcel Wanders en Moooi zijn onze favorieten. Flos is een mooi merk voor verlichting, we kiezen vaak voor Arte en Graham & Brown om te werken met behang en ik ben echt fan van Farrow & Ball verf, omdat ik de natuurlijke pigmenten zo mooi vind. Daarnaast zijn dat de duurdere merken, maar ons interieur bevat ook veel rommelmarkt- en zoldervondsten, zoals het dressoir in de slaapkamer: dat stond veertig jaar bij mijn ouders op zolder. Op de antiek- en brocantemarkt Lille tikte ik het bloemenschilderij in de vestibule op de kop en manlief en ik verscheepten onder andere een scheepslamp en klok vanuit Bali naar Nederland (ik maakte ooit een video van de hele buit). De stokoude stoel die de hubby ooit overnam van een oud familielid bliezen we vorig jaar nieuw leven in met een nieuwe stof. Zo mixen we duur met goedkoop, hoewel ik wel moet toevoegen dat we vaak krom liggen om ons nestje nog mooier te maken, haha.
Altijd bezig met nieuwe projecten
Voor mijn werk ben ik dagelijks bezig met wooninspiratie, iets dat zeer verleidelijk is. Het liefst verander ik regelmatig ons interieur en vaak doen we dat ook. Zoals de hal, die vorig jaar nog voor een DIY two-tone muur post Fristi-roze was, verfden we onlangs met mijn vader in een ‘leverworst kleur’. Een enorme klus, maar het is zo mooi geworden. Toch zie ik niet meer zo snel de hal een andere kleur verven, want het was een heel project én we zijn heel blij met het eindresultaat. Meer weten over de hal bekijk dan de blogpost over De Grote Hal Make-Over.
Favoriete hoekjes
Mijn meest favoriete hoekje in huis verschilt per seizoen. In de winter toef ik elke avond op de bank, maar in de lente en zomer zit ik in de avond vaak op zolder, omdat het licht hier zo mooi is aan het einde van de dag en we de zonsondergang kunnen zien. Sinds corona hebben we nu ook een barhoekje in de keuken, waaraan ik vaak werk én regelmatig videoborrel en live ga voor mijn interieur cursussen INTERIORBOOSTCAMP en BABYKAMERBOOSTCAMP. Een ander favoriet plekje is mijn thuiswerkplek. Ik heb jarenlang buiten de deur een werkplek gehuurd. Mits ik ooit net zo’n mooie werkplek buitenshuis kan vinden, offer ik mijn thuiswerkplek graag op om hier ooit een kinderkamer van te maken. Maar voorlopig werk ik het liefst vanuit huis. Meer weten over mijn thuiswerkplek bekijk dan de blogpost over De Grote Thuiswerkplek Make-Over. Oh, en onze flamingo wc is ook zeker geen straf om op te zitten…
Meest dierbare stuk
Een dierbaar stuk heb ik ook, dat is de Tokkina bird van iittala die op de schouw in de slaapkamer staat. Deze is van mijn oma geweest en ging na haar overlijden naar mijn moeder. Sinds we in dit huis wonen, kreeg ik hem voor mijn verjaardag. Ik doe hem nooit meer weg en als er brand uitbreekt, vergeet ik die zeker niet mee te nemen als man, kind en kat al veilig zijn.
De Grote Tuin Make-Over
Een huis is immers nooit af, dus ook voor dit huis staan er voor in de toekomst nog genoeg projecten op de planning. Zo gaan we volgende maand bezig met De Grote Tuin Make-Over, creëren we op de zolderverdieping één a twee kamers en gaat Oliver hier sowieso slapen, hebben we nog een hele saaie badkamer op zolder én pakken we in mei het wctje op de eerste verdieping aan met de marmerlook tegels die we overhouden van onze Grote Badkamer Make-Over. Dit huis is nooit af en juist dat maakt het zo leuk.
Ultieme woondroom
Onze ultieme woondroom is wonen in een landhuis met veel grond eromheen. Zo’n stokoud pand dat je nog helemaal moet verbouwen, met nog hogere plafonds, en dan helemaal in ere herstellen. Ooit…
Uiteraard maakte ik ook een uitgebreide video hometour waarin ik je alle hoeken van ons Haarlemse droomhuis laat zien. Ga er even lekker voor zitten, want het is bijna een uur. De video hometour bekijk je in deze blogpost. Enjoy!
Bekijk hieronder meer inspirerende hometours:
- Binnenkijken bij Doortje in haar hotel chic interieur.
- Thuis in het mid century modern interieur van Mariska.
- Thuis in een voormalige conciergewoning vol grofvuil vondsten.
- Binnenkijken in het budgetproof interieur van Ellen uit Haarlem.
- Binnenkijken in het urban boho Scandinavian interieur van Hanne.
- Thuis in het huis van Nancy vol Marktplaatsvondsten.
- Binnenkijken in het houten boshuisje van Jennie.
- Thuis in het spierwitte huis vol natuurlijke materialen van Britta uit Haarlem.
© Beeld Elisah Jacobs/InteriorJunkie.com