2 maart, 2019
Lesje moodboards maken. Zo doe je dat dus!
Een moodboard maken, lijkt heel makkelijk. In feite is dat het misschien ook wel. Je kunt natuurlijk simpel met een beetje hulp van Pinterest een map vol plaatjes downloaden, deze in Word knallen en al snel zou je het eindresultaat een moodboard kunnen noemen. Toch ga je hierbij een beetje je doel voorbij.
De vertaling van moodboard is ‘sfeerbord’. Een moodboard is dus een ‘bord’ waarop je een bepaalde sfeer probeert te kaderen. Deze sfeer moet het daarom wel kunnen uitstralen. Belangrijk is daarom detail en verfijning aan te brengen. De juiste combinaties maken en afstemmen van kleur, materiaal, structuur, patroon en ga zo maar door.
De goede oude tijd
Toen ik nog op het MBO voor mijn studie een moodboard moest maken, begonnen we nog met een stuk foamboard en plaatjes uit tijdschriften. Maar natuurlijk hoeft dit helemaal geen echt bord te zijn. Zo kun je hem makkelijk digitaal maken in bijvoorbeeld het Adobe InDesign, maar kun je hem ook creëren aan je muur of los op tafel. Bij de laatste twee maak je vervolgens een foto van het geheel en heb je hem gelijk weer digitaal. Het enige nadeel hiervan is dat wanneer je je moodboard weer afbouwt, je hem digitaal niet zo makkelijk meer kunt aanpassen.
Geef je moodboard karakter
Een moodboard hoeft helemaal niet mega groot te zijn. Klein maar fijn is ook prima. Tastbare objecten, structuren en materialen geven je moodboard meer karakter, waardoor je sfeer, stijl en concept veel beter naar voren komt. Hiermee wordt het eindresultaat makkelijker te visualiseren en kun je goed zien wat juist wel of niet werkt.
Kies voor één duidelijke lijn
Het is daarom ook belangrijk om een duidelijke lijn in je moodboard te trekken en goede keuzes te maken. Een eigenwijze twist kan heel goed werken, maar dit gekke accent moet wel passen binnen jouw concept en dus stijl. Anders word het een ratjetoe aan verschillende stijlen. Keuzes maken is daarom key.
Creëer een compositie
Wanneer je een moodboard maakt, is het niet een kwestie van alles op één hoop kwakken. Probeer een compositie te creëren met horizontale en verticale lijnen. Verspreid daarom niet al je vlakken of objecten over de gehele ondergrond, maar creëer een groepje en werk met lagen. Door alle onderdelen op kleur en vorm op elkaar af te stemmen en vervolgens in lagen met elkaar te laten overlappen, kun je een spannende compositie creëren.
Variatie mag. Als het maar één mooi geheel wordt
Bedenk hierbij dat niet alles dezelfde kleur, materiaal of patroon hoeft te hebben. Daardoor word het geheel juist snel saai. Wat je jezelf vervolgens wel moet afvragen is: is het een geheel? Past het bij elkaar? Wat doet het straks met de ruimte? Mis ik iets? Kan ik misschien iets weglaten? Blijven schuiven en proberen zorgt uiteindelijk voor een moodboard die je helpt bij het vormgeven van je ruimte. Het creëert duidelijkheid, waardoor je nooit meer met een miskoop of een onsamenhangend geheel hoeft te eindigen.
Sharon is een Concept Designer en Art Director op gebied van brands, interior en design. In haar vrije tijd is ze vaak te vinden in restaurants en sfeervolle hotspots in binnen- en buitenland. Niet alleen voor het heerlijke eten, maar vooral om haar honger naar interieur inspiratie te stillen. Je zou kunnen zeggen dat ze een soort onorthodoxe alleseter is. Het liefst neemt ze dan ook van alles een beetje tegelijk op haar bord. Van conceptontwikkeling en branding, tot corporate identity en interieur ontwerp. Ook neemt ze ontwerp en styling klussen aan en is ze momenteel opzoek naar een nieuwe leuke baan. Volg haar op Linkedin, haar eigen website, Instagram en Pinterest.