14 mei, 2014
Groen spotten in Disneyland
Op uitnodiging van Disney vloog ik onlangs naar het magische park voor een exclusief kijkje backstage naar al het groen in het park.
De uitnodiging viel zo vlak voor het weekend in mijn inbox. Of ik naar Disneyland wilde… Maar natuurlijk. Als een echte Disneyfan (ik ken alle liedjes uit mijn hoofd en nee, ik schaam me er niet voor!!!) ging ik natuurlijk op het aanbod in, ook omdat het niet zomaar een tripje was. Er stond namelijk een ontmoeting met landschapsarchitect Luc Behar Bannelier op de planning, inclusief een tour door het park voor openingstijd én een kijkje in de plantenkassen van Disneyland. Op naar Parijs.
V.I.P. Fastpass
Op dag 1 was ik veel te vroeg, dus ik had nog ruim vier uur om op eigen houtje het park te verkennen. En dat was best bizar zo in mijn eentje, maar als echte fan wist ik wel raad met mijn V.I.P Fastpass waar ik o-v-e-r-a-l voorrang kreeg (*ahum*). Na een heftig shopuurtje voor mijn neefjes in Main Street U.S.A (het leken de Dol Dwaze Dagen wel), een overheerlijke Mickey merengue met chocolade-oortjes (ik was er immers toch) en een geweldige Disney Dreamshow later op de avond (in de regen, maar de lichtgevende Mickey oortjes die ik op kreeg, maakten alles goed), ontmoette ik de ochtend erna meneer Behar himself. En verrek, de lucht was geklaard en het ochtendzonnetje scheen volop. Dat beloofde veel goeds voor de rest van de dag.
Droombaan
Luc Behar vertelde vol enthousiasme over zijn werk voor Disneyland. Wat blijkt? Hij werkt al 25 jaar voor Disney als Director of Nature & Environment. Een baan die op zijn lijf geschreven is en eerlijk is eerlijk, het is ook echt een droombaan: hij had 25 jaar terug de vrije hand om het Disneylandpark, de golfbaan, de ranch en het backstagegedeelte (en later ook de Walt Disney Studios park) qua groen geheel naar eigen smaak te vormen. “Toen ik telefonisch solliciteerde voor deze job, wist ik het meteen toen ik de hoorn erop legde: dit wordt mijn baan”, vertelde de man met een brede glimlach op zijn gezicht.
Tijdens de hele tour twinkelden zijn ogen, praatte hij enthousiast over al het groen in het park en groette persoonlijk al zijn tuinmannen. “Gelukkig heeft iedereen een naambordje op, anders is het best lastig te onthouden, al die 130 namen,” grapt hij. En af en toe loopt Luc even weg om bijvoorbeeld een open vuilnisbak weer dicht te doen. “It’s all in the details,” meent Luc die erop hamert dat alles in het park schoon en netjes moet zijn. De liefde voor zijn vak straalt er vanaf.
Het terrein van Disneyland Parijs was voorheen platteland waar mais en bieten werden geteeld. Aan Luc de taak om 25 jaar geleden, samen met zijn goeroe Bill Evans – de toenmalige private gardener van Walt Disney – vorm te geven aan het enorme gebied en – belangrijk ook – het tot leven te brengen. Storytelling is waar het allemaal om draait. Niet zo gek ook als je voor een bedrijf als Disney werkt.
1 miljoen bloemen
Wat cijfers op een rij: per jaar plant Luc samen met zijn 130-koppige team zo’n 1 miljoen bloemen, zijn er 35.000 bomen, 45.000 struiken, 50.000 sproeiers en 6000 km aan irrigatiesysteem te vinden in het park (de Keukenhof is er niets bij, sterker nog: de oranje Disney tulp werd hier in 2012 gedoopt). En nog zo’n interessant feitje: omdat Disneyland Parijs een uit de grond gestampt dorp is, trok het de afgelopen jaren veel dieren aan en telt het gebied nu dan ook 1.500.000 m2 aan biodiversiteit. Om een overschot aan bijvoorbeeld konijnen en eekhoorns te voorkomen, worden alle Knabbels en Babbels verplaatst naar omliggende steden. Wel zo eco-vriendelijk, toch?
Tijdens mijn drie uur durende tour door het park (erg bizar, want géén bezoekers!) loop ik via Main Street U.S.A richting Town Square (het plein vlak voor het Disneyland kasteel, ja, daar waar een vuurspuwende draak in de kelder schuilgaat) waar Luc en zijn team verschillende Disneyfiguren maakten van bloemen. En ik viel zeker niet uit de toom bij de 101 Dalmatiers-sculpturen zo met mijn (neppe) dalmatiersjas. De vrolijke muziek galmde uit de speakers en ik realiseer me dat de volume niet hoger is gezet.
Vervolgens neemt Luc me mee naar de verschillende fantasielanden in het park waar alle bomen, planten en bloemen weer anders zijn dan in het buurland. De tour begint in Discovery Land (met o.a de Space Mountain die tijdens mijn bezoek al volop aan het ‘warmdraaien’ is) waar – uiteraard – futuristische bomen te zien zijn, zoals de jeneverbessenboom – ook wel Sky Tree genoemd – de immense Sequoia bomen en bomen gesnoeid in rechthoeken.
In Fantasy Land draait het juist allemaal om fantasierijke coniferen en buxussen in de vorm van (Disney)figuren met natuurlijk het doolhof van Alice in Wonderland als paradepaardje (lekker dromerig) terwijl in Adventure Land palmbomen en bamboestruiken (best knap omdat Parijs niet bepaald een tropisch klimaat heeft) rondom Skull Island van Peter Pan en in Frontierland Arizona bomen en cyprussen pronken (en natuurlijk vind je spooky bomen bij The Haunted Mansion).
Het is bijzonder om te zien met hoeveel passie Luc vertelt over zijn droombaan. Hij wil dan ook zeker weten dat ik alles zie en alle informatie op me neem. Ik krijg die dag een enorme energieboost van de man die naar eigen zeggen Japie Krekel zijn meest favoriete Disney-figuur vindt.
De meest bekende bomen van het park?! Dat zijn uiteraard de vierkante versies rondom het Disneyland kasteel (wie kent ze niet?). Helaas krijgen deze exemplaren het tijdens de Disney Dream Show elke avond flink te verduren door al het vuur(werk). Interessant feitje: mocht een boom bijna het loodje leggen, dan wordt deze ‘s nachts uitgeschept en verwisselt voor een nieuwe. De boom zelf gaat dan een tijdje de kassen in om op adem te komen. Wel zo duurzaam.
Na de tour bezocht ik Disney Backstage, nog zo’n uit de grond gestampt ‘dorp’ naast het park waar ik kijkje nam in de plantenkassen van Disney. Groenspecialist Sadek gaf hier uitleg over de zogenaamde Mickey ‘topiaries’ (sculpturen) die het park binnenkort gaat verkopen (plant je eigen Mickey buxus thuis!) en hoe ik de plant het beste kan verzorgen (een exemplaar ging uiteraard mee naar huis, hij mocht nog net mee het vliegtuig in). Erna had ik de eer landschapsarchitect Vincent te ontmoeten die verantwoordelijk is voor de herinrichting van hotel Santé Fe die sinds kort volledig in de stijl van de film Cars is.
De tour eindigde met een korte stop in hotel Cheyenne (kenmerkend als cowboystadje) om bio-engineer Alison te ontmoeten die bezig is met een ware ‘Ratatouille’ moestuin waar uiteraard de groente uit het bekende gerecht (en die de inspiratie vormde voor de film ‘Ratatouille’) wordt verbouwd. Hotelgasten kunnen in de toekomst zomaar eens een ratatouille uit eigen tuin op hun bord krijgen..
Tot slot was ik nog benieuwd of Luc met zijn geweldige baan nog iets heeft om over te dromen. “Ik heb de beste baan die je maar kunt krijgen. Ik ben altijd buiten en werk met veel verschillende mensen. Het enige waar ik nog over droom, is als ik er niet meer ben, dat mijn werk behouden blijft. Walt Disney gaf mijn team en mij de inspiratie om verhalen te vertellen met planten. Ik hoop dan ook dat mijn werk niet voor niets is geweest.”
En ja, ik kon het niet laten om toch nog een selfie te maken met Mickey…
Nog t/m 22 juni kun je als bezoeker de bloemsculpturen in Disneyland bewonderen tijdens Swing into Spring waar je ook dagelijks Disney’s Spring Promenade en de Welcome to Spring shows kunt bekijken. Enjoy!
Oeeeeh geweldig! Kan niet wachten, volgende week ga ik naar Disney! 😀
[…] Samen met haar fotograferende vriend huurt ze een heel fijn stulpje in Silver Lake dat ze met de hulp van een designbureau liet inrichten (want ja, ze is natuurlijk een druk bezette dame). Hoe haar woonstijl het beste te omschrijven is? Als ‘pop chic’ met als grote inspiratiebron Mickey Mouse. Chaira blijkt namelijk een groot fan te zijn van Disney’s bekendste figuur (gelijk heeft ze, ik ben zelf ook fan van Disney!). […]