5 december, 2017
Nieuw huis en verbouwen? Let vooral even op deze zaken
Hoera, je bent verhuisd én zit dan eindelijk in je nieuwe droomhuis. Het verbouwen kan beginnen. Maar ja, waar begin je eigenlijk? En hoe weet je nou welke aannemer of klusjesman de beste keuze is? Ik weet dat De Grote Verbouwing bij mij thuis één grote leerschool was. Wat ik anders zou doen? Alles!
De hubby en ik hebben, voordat we ons Haarlemse droomhuis kochten, nooit verbouwd. In zijn studentenkamer waar ik vier maanden woonde, hoefde ik alleen twee muren felrood te verven (en slaagde ik erin net de verkeerde twee te schilderen…). In ons eerste huurhuisje gingen we alleen behangen (overal een kitscherig barokbehangetje) en kocht ik nog een douchegordijn met badeendjes voor onze o zo fleurige badkamer. Toen we ons eerste grote mensen huis kochten, gingen we ook hier niet verbouwen, want alles was net gerenoveerd. Best wel saai, toch? Juist ja, het volgende huis moest een klushuis worden. En zo geschiedde: aan ons droomhuis moest van alles gebeuren.
We begonnen als elk stel met verbouwplannen: als twee kippen zonder kop.
We zaten al weken in ons nieuwe huis voordat we begonnen met het plannen van onze verbouwing. Sterker nog: we wisten eigenlijk niet wat we eerst wilden aanpakken. De vloer moest eruit, dat was zeker want de balken eronder waren aan het rotten.. Maar ja, dat konden we ook wel over tien jaar doen. Toch een uitbouw? Een nieuwe keuken? En die badkamer op de eerste verdieping aanpakken, was ook best een leuk idee. We kozen om de balken aan te pakken, de uitbouw bleek te duur. En nu, een half jaar na onze grote verbouwing, besloten we ineens de keuken, ook al is het kort achter elkaar, aan te pakken. Dat we een belabberde timing hadden, is wel duidelijk, want nu zitten we na die maandenlange verbouwing begin dit jaar wéér weken in de troep.
Ik heb het afgelopen jaar zoveel learnings gehad wat betreft verbouwen dat ik ze graag met jullie deel, zodat jullie het hopelijk wél goed aanpakken.
Vraag jezelf af: wat wil je nu aanpakken en wat stel je uit voor later?
Ga niet, net zoals ik, pas beginnen als je al in je nieuwe huis zit. Goed is om dit direct te doen nadat je het koopcontract hebt getekend. De maanden dat je nog in je oude huis zit, kun je dan gebruiken om vol aan de bak te gaan. Vaak mag je van de huidige bewoners van je nieuwe huis langs om ruimtes op te meten en er met een aannemer doorheen lopen. Denk realistisch: wat is noodzakelijk? Wij moesten de balken aanpassen maar we konden er nog jaren mee wachten omdat het niet urgent was. Maar ja, ik wil over tien jaar niet mijn hele inboedel naar zolder verhuizen om te verbouwen en het scheelde dat we begin dit jaar nog niet veel meubels hadden. Eigenlijk bleek de balken aanpakken dan toch noodzakelijk en kozen we hiervoor. Het idee voor een peperdure uitbouw omdat het ‘gewoon mooi zou staan’, gooiden we met pijn in ons hart in de prullenbak. Achteraf de beste keuze ooit want een uitbouw bleek eigenlijk overbodige luxe.
Weet voor welke aannemer je kiest én kies hem op tijd
Ga je een flinke verbouwing tegemoet, dan is een aannemer je beste vriend. Maar waar vind je nou een goede aannemer? Ze hebben namelijk niet echt een goede reputatie na een rondje research in mijn vriendengroep. Mijn tip is om een aannemer te kiezen die is aangesloten bij een brancheverening zoals Bouwgarant en Woningborg. Deze zit dan ook meteen bij De Geschillencommissie: gaat hij failliet dan loopt je verbouwing niet in de soep maar neemt een andere aannemer de klus over. Goede referenties zijn ook belangrijk: zo kozen wij onze aannemer omdat veel bekenden ze tipten en deed de hubby research naar hun portfolio. De bouwwereld beleeft een flinke piek; aannemers zitten vaak bomvol. Kies ‘m dan ook zeker op tijd. Wij moesten wachten omdat er geen plek was (want we startten te laat met plannen) en begonnen pas een half jaar later met verbouwen. Zonde.
Begin op tijd met het aanvragen van offertes
Ga niet meteen in zee met de eerste de beste aannemer. Goed is om verschillende aannemers uit te nodigen in je nieuwe huis om door te nemen wat er allemaal gedaan moet worden. Dit kan zo weken in beslag nemen. Wij hadden zes aannemers over de vloer voordat we er eindelijk eentje kozen. Het viel ons op dat ze allemaal een totaal andere prijs gaven. Door te ‘shoppen’ naar een aannemer en te kijken ze wat in het verleden voor verbouwingen hebben gedaan en referenties te zoeken, kom je uiteindelijk tot een match. Spreek vooraf precies af wat je wilt doen. We bleken te onervaren en kwamen er steeds tijdens de verbouwing achter wat we nog wilden doen. Gevolg: we liepen ruim een maand uit en zaten flink boven ons budget.
Houd rekening dat verbouwen zo’n 30% extra gaat kosten
‘Stelpost’ is een woord waar de rillingen me nog regelmatig van over de rug lopen. Een stelpost wordt opgenomen in een begroting terwijl de exacte kosten nog niet zeker zijn. En geloof mij: er komen altijd meer kosten bij een verbouwing dan je denkt. Ik zag mijn bruiloftsbudget met de week minder worden… Na een rondvraag in mijn omgeving weet ik dat er vaak rond de 25 a 30 procent meer budget bij komt kijken. Er gaat namelijk altijd wel iets mis. Zo bleek onder ons huis een enorme zandbak te zitten. Gevolg: er moest 1 puincontainer extra aan te pas komen en de bouwvakkers waren 2 dagen langer bezig.
Extra hulp nodig?
Nu ik volop bezig ben met mijn nieuwe keuken besef ik me dat wij dit eigenlijk meteen met De Grote Verbouwing hadden moeten doen. Dan zit je één keer flink in de troep, maar daarna is het ook klaar. Maar ach, ik heb qua verbouwen in ieder geval wel heel veel geleerd het afgelopen jaar. Ik hoop dat mijn tips jullie verbouwing minder chaotisch maakt dan die van mij. Ga je nog verhuizen? Vergeet dan niet de Verhuischecklist te downloaden en je aan te melden voor de Verhuiscoach, beiden van de Consumentenbond. Zelf nog tips? Deel ze dan hieronder.
* Dit is een inspirerende samenwerking met de Consumentenbond. Door samen te werken met merken, kan Interior Junkie blijven bestaan. Thanks voor de support.
Goede punten die je opsomt en helemaal waar!
Wij hebben begin dit jaar ook een verbouwing gehad maar wij waren goed voorbereid.
We wisten precies wat we wilden en hebben vervolgens met de aannemer (die ons was aangeraden door mijn zus) al in november vorig jaar een rondje gedaan door ons toekomstige huis.
Daarna volgde verschillende afstreep rondes totdat we op ons budget bedrag uitkwamen.
Je kunt inderdaad het beste alles in 1 keer laten doen, dan ben je in 1 keer van alle rommel en gezeik af 😉
Wij konden gelukkig in het appartement van een vriend bivakkeren gedurende de verbouwing, wat ons heel veel geld heeft bespaard.
Uiteindelijk is de verbouwing door ziekte en een begrafenis aan de kant van de aannemer 2 weken uitgelopen en zaten we ongeveer 2 duizend over budget.
Goed gedaan, al zeg ik zelf, voor onze eerste verbouwing 🙂
Hey Martine
Goed geregeld, dus!
En 2 weken uitloop en 2K boven budget vind ik heel netjes hoor.
Geniet van je nieuwe huis!
Liefs,
Elisah
Sorry dat ik even zo’n mauwmiep moet zijn, maar je schrijft dat je moet beginnen met verbouwen direct nadat je het koopcontract hebt getekend. Dit moet de akte van levering zijn; de koopovereenkomst/het koopcontract teken je meestal bij de makelaar (in Amsterdam de notaris) en daarna duurt het vaak nog een paar maanden voor je de sleutel krijgt. Nooit gaan verbouwen na bijvoorbeeld een sleutelverklaring terwijl de leveringsakte nog niet getekend is, want als het hele circus op het laatste moment klapt dan ben je je geld kwijt en moet je het vaak nog terugbrengen in de oude staat ook.
Als je dat wilt, dan zou ik je kunnen helpen met het schrijven van een artikel met wat pointers over het proces bij de notaris. Ik werk zelf in het notariaat. Geen interesse, geen probleem
Groetjes,
Kim
En nu moet ik mijn excuses aanbieden; bij tweede lezing zie ik dat je het hebt over het plannen van de verbouwing, niet de verbouwing zelf. Mea culpa en sorry!
No worries 😉
Top artikel! Hoe heb je dat gedaan met stofbestreiding tijdens de verbouwing?
Groet,
Felix