Binnenkijken in het arty chic interieur vol neutrals van Mariska
Na een nieuwe start verruilde Mariska haar herenhuis in Rotterdam voor een arty chic appartement in diezelfde stad, gelegen in een voormalig winkelpand. Nog altijd met een voorliefde voor kunst en neutrale tinten, hoewel kleur steeds meer haar hart verovert.
Mariska is geen onbekende op mijn blog. Eerder keek ik al binnen in haar Rotterdamse loft en jaren later in haar herenhuis. Ook gaf ik haar slaapkamer muur een make-over met een DIY kalkverf. Toen bekend werd dat ze dat prachtige herenhuis verliet voor een nieuw leven in een Haagse studio wilde ik uiteraard een nieuwe hometour schieten. De studio werd het ‘m toch niet, dus verhuisde ze samen met haar nieuwe liefde terug naar Rotterdam.
“Ik heb altijd gewoond in bijzondere huizen met hoge plafonds, dus toen we op zoek gingen naar ons eerste koophuis samen, was dat een van de vereisten,” vertelt Mariska. “Hoewel ik vaak in oude panden woonde, wilden we voor dit keer op zoek naar een gerenoveerd huis waar veel daglicht naar binnen stroomt. Dit huis kwam bovenaan op Funda omdat het voldeed aan al onze eisen. Nieuwsgierig als we zijn, gingen we direct kijken. Het is een huis midden in een drukke winkelstraat, dus we waren vooral benieuwd waarom zo’n woonhuis daar nu staat.”
“Bij binnenkomst zagen we de lichtinval en de hoogte en we waren op slag verliefd.”
Het bleek een oud filiaal van Zeeman te zijn, die door een investeerder, samen met het pand ernaast, tot twee appartementen is gemaakt. Na wat loeren naar binnen, was het stel nog steeds enthousiast. Zelfs zo dat ze direct de makelaar belde voor een bezichtiging. Wat bleek: een kwartiertje later konden ze naar binnen. “Bij binnenkomst zagen we de lichtinval en de hoogte en we waren op slag verliefd,” vertelt ze. Het stel deed die dag nog een bod en het werd in de avond al geaccepteerd.
De volledige renovatie was al gedaan inclusief sanitair. Voor de rest kon alles nog naar wens worden gedaan, zoals bijvoorbeeld de keuken. “Ideaal, want zo konden we er eentje naar smaak ontwerpen. Het werd er eentje met donker houten fronten versus RVS, een marmeren werkblad en een RVS kraan, mijn favoriet, ik heb namelijk niks met messing,” aldus Mariska. Bij de keuken kwam de eethoek, aan de achterkant de zithoek en helemaal voorin het pand, wat eigenlijk een slaapkamer moest zijn, creëerde Mariska een gezellige muziekkamer. “Hier luisteren we vaak muziek op de grammofoonplaat. Die hebben we nog niet zo heel erg lang, dus onze platenverzameling moet nog groeien. We starten hier in het weekend altijd de ochtend met koffie en muziek.” Na werktijd ploffen we op de togo om bij te kletsen. We mogen dan vaak om en om een LP uitzoeken.
“Het interieur verzamelde ik de afgelopen tijd via online veilingen, inboedelverkopen, rommelmarkten, onze reizen en we kochten natuurlijk ook een aantal nieuwe spullen.”
Van haar vorige huis (het herenhuis in Rotterdam) nam ze slechts vijf items mee, iets waar ze in het begin wat moeite mee had maar uiteindelijk heel blij mee was. “Het was voor mij een nieuw hoofdstuk en daar horen andere spullen bij,” vertelt ze. “Het arty chic interieur verzamelde ik de afgelopen tijd via online veilingen, inboedelverkopen, rommelmarkten, onze reizen en we kochten natuurlijk ook een aantal nieuwe spullen.” Aan de muur hangen prachtige werken en de verzameling wordt steeds groter. Sommige komen van ver, zoals het werk in de keuken met linnen passe-partout uit Indonesië waar ze vorig jaar op reis was met haar zus, anderen tikte ze voor een paar tientjes op de kop en zelfs haar moeder maakte een werk speciaal voor haar.
Haar voorliefde voor kunst is er met de paplepel ingegoten met een moeder als kunstenares. “Ik ben opgegroeid in een huis vol kunst en antiek en bezocht als kind al veel musea,” vertelt Mariska. “Ik kan mij echt verliezen in bepaalde werken. Kunst is zo persoonlijk, dus als ik iets op het oog heb, moét ik het hebben. Dan bied ik soms net iets te veel op een online veiling, maar is het uiteindelijk wel van mij! Vaak gebeurt het ook dat ik wat voor een paar tientjes op de kop tik. Dat is juist zo leuk met die veilingen; er is voor elk budget wel wat.”
“Dat gevoel wat je hebt wanneer je een parel vindt, is onbeschrijflijk.”
Een aantal maanden geleden is Mariska samen met Saskia, haar zusje, een platform gestart genaamd Ensemble. Hier verkopen zij vintage, design, kunst, objecten en meubels. Mariska: “Dat gevoel wat je hebt wanneer je een parel vindt, is onbeschrijflijk. Omdat wij niet van overconsumeren houden en de wereld graag een beetje duurzamer maken, verkopen wij onze vondsten. Maar echt alleen het allermooiste van het mooiste. We zijn streng en kopen alleen in wat we ook in onze eigen huizen mooi vinden. Zolang een item nog niet verkocht is, staat of hangt het bij ons thuis.”
Ensemble staat voor ‘Samen, een eenheid vormend’. “Dat zijn wij als zusjes, maar dat zijn ook de objecten die je bij ons kunt vinden,” vertelt ze. “Wij zijn van mening dat al onze kunst, meubels en objecten met elkaar te combineren zijn en elkaar zelfs versterken.” De twee hebben hun vaste adressen die ze ongeveer eens per maand bezoeken. Van een oud stel uit Dordrecht die een kunstcollectie bezitten van wel honderden werken tot aan een oudere man die zijn privécollectie langzamerhand aan het verkopen is. Mariska: “Hij bezit de meest bijzondere kunstwerken van bevriende kunstenaars, designmeubels uit de jaren ’70 en eclectische objecten. Hiernaast vinden we het ook geweldig om in het binnen en buitenland rond te speuren. Onze grootste droom? Een winkel of pop-up die we helemaal naar wens kunnen inrichten en stylen. Een plek waar onze klanten zich in een droom wanen. Een plek waar je geïnspireerd raakt en waar je zintuigen van geprikkeld worden.”
“Soms voelt het gewoon niet goed in huis en dan sla ik aan het schuiven en is die onrust verdwenen.”
Mariska haar moeder gaf haar een eigen gemaakt kunstwerk cadeau nadat ze iets soortgelijks zagen tijdens hun gezamenlijke trip naar Barcelona. Mariska: “Dit is eigenlijk totaal niet haar stijl, maar omdat ik het zo mooi vond, maakte ze het voor mij. Het herinnert me ook meteen aan onze trip naar Barcelona waar we speciaal heen gingen voor mijn moeders verjaardag.”
Dat Mariska feeling heeft met interieurdesign is wel duidelijk. Een blik op haar arty chic interieur en je weet genoeg. Volgens haar doet ze alles op gevoel. “Soms voelt het gewoon niet goed in huis en dan sla ik aan het schuiven en is die onrust verdwenen,” vertelt ze. “Door simpelweg iets weg te halen of te verwisselen zoals een vloerkleed, kan een interieur ineens een hele andere uitstraling hebben.” Het middenstuk tussen de muziekkamer en de keuken was zo’n ruimte waar ze een tijd lang niet tevreden over was. “Het fungeerde meer als doorgang, maar was niet gezellig. Ik stylede er een vloerkleed, een compact zithoekje en plaatste er een dressoir en salontafel en ineens werd deze voorheen saaie doorgang een stuk gezelliger. De lamp erboven zocht mijn vriend trouwens uit. Voor de rest mag ik helemaal mijn eigen gang gaan, maar deze moest en zou hij hebben.”
Een tijdje gaf ze interieuradvies, naast haar baan als docent Frans op een middelbare school, maar is daar inmiddels mee gestopt. “Ik kwam erachter dat ik het het allerleukst vind om mijn eigen huis in te richten in plaats van dat van anderen,” geeft ze toe. Gelukkig heeft ze niet stilgezeten met haar eigen huizen én kan ze binnenkort weer een nieuw huis inrichten, want dit stulpje staat inmiddels te koop (bekijk hier het huis op Funda).
“Het is weer een compleet ander huis dan dat men van mij gewend is en dat wordt ook het interieur; landelijk versus design.”
Een huis op het platteland lonkt, onder de rook van Rotterdam. Mariska: “Het is weer een compleet ander huis dan dat men van mij gewend is en dat wordt ook het interieur; landelijk versus design. Begin november krijgen we de sleutel, dus ik ben al volop bezig met inspiratie opdoen. Kleur gaat er sowieso meer komen, dus ik kan al verklappen dat ik met blauwtinten ga werken, met groen en wellicht ook geel. Dat is natuurlijk heel wat, want al mijn interieurs zijn tot nu toe qua kleurgebruik heel neutraal gebleven. Voor ons huidige huis kocht ik al een kunstwerk met blauwe accenten, aan de blauwe pot van mijn kruidenplant in de keuken kon ik me zelfs niet ergeren én staat zelfs een felgekleurde bos bloemen op de eettafel. Soms grap ik wel eens: ‘wie is deze Mariska?!’” Ik ben erachter gekomen dat rust niet te maken heeft met de kleurkeuze in een interieur maar de manier waarop je kleur gebruikt.
Wat er mee gaat, is zeker: alle kunst. Maar of die Togo ook past in het nieuwe interieur? “Jazeker, die doe ik niet meer zo snel weg. Deze ruilde ik trouwens voor mijn oude van bouclé. Een jongen uit Antwerpen had wel interesse. Heel leuk om af en toe aan ruilhandel te doen, haha.” Het nieuwe huis belooft ze voor de kerst af te maken. Dus hoe leuk zou het zijn als de eerste hometour van 2025 in haar nieuwe huis is. Wordt vervolgd…
Meer zien van dit arty chic interieur en meer uit het huis van Mariska?
Er is natuurlijk ook weer een video hometour gemaakt waarin Mariska je langs alle ruimtes in huis neemt. Die bekijk je in deze post. Wil je Mariska volgen dan kan dat op Instagram.
Bekijk hieronder meer inspirerende hometours:
- Thuis in het jaren 30 huis in Haarlem van Sanne.
- Binnenkijken in het monumentaal herenhuis in Haarlem van Esther.
- Video hometour in een energiezuinig huis.
- Binnenkijken in het jaren 30 huis in Heemstede van Angela.
© Beeld Elisah Jacobs/InteriorJunkie.com