Thuis bij Anouk een huis met een super lange keuken
Een bij elkaar geraapt zooitje noemt Anouk liefkozend het familiehuis in Haarlem, waar ze samen met haar man en twee zoontje woont. Het eclectische interieur met lange keuken is een mix van kleurrijke muren, tweedehands vondsten en speelse kunst. En wij mogen binnenkijken!
Anouk woonde eerst met haar gezin in Amsterdam, maar ze groeiden uit hun appartement. De keus voor Haarlem was snel gemaakt want bekenden woonden er al. Het was direct raak na de eerste bezichtiging: de vorige bewoners gunden hun dit huis. Anouk: “We wisten dat er veel vraag was, dus we gooiden onze charmes in de strijd door een foto van ons gezin te sturen. Het hielp!”
Dit huis in Haarlem leek enorm, vergeleken met hun Amsterdamse appartement; het was 113m2 versus amper 60m2. “We woonden tweehoog en dat ging op een gegeven moment niet meer met een kinderwagen. Ook wilden we meer rust en ruimte voor ons gezin, dus Haarlem bleek een logische keuze. Hier in Haarlem is de natuur om de hoek, zoals de Kennemerduinen en het strand natuurlijk. We leven hier een stuk minder gehaast; in Amsterdam waren we altijd zo druk. Gek genoeg zie ik mijn Amsterdamse vrienden nu vaker, sinds we hier wonen.”
“De tuin is in de zomer helemaal ontploft door de moestuin, de tomaten groeiden bijna boven de schutting uit.”
Bij binnenkomst valt je meteen de lange keuken op die van de achterpui tot aan de trap reikt. Een bewuste keuze voor Anouk en haar vriend. “We wilden heel veel opbergruimte en daarnaast maakt zo’n lange keuken de ruimte meteen ook een stuk ruimer.” Het linkergedeelte tot en met de kunstige muur hoort bij de zithoek en het rechter gedeelte is de daadwerkelijke keuken. Anouk: “Mijn vriend houdt van koken, dus hij wilde ook een grote keuken. In de tuin heeft hij zelfs een moestuin, waar hij heerlijke recepten mee maakt. Op het fornuis en in de voorraadkast staan weckpotten vol lekkers. Oh, en de vriezer zit ook helemaal vol, haha. De tuin is in de zomer helemaal ontploft door de moestuin, de tomaten groeiden bijna boven de schutting uit.”
Lange keuken: budget versus duur
De basis van de lange keuken is van IKEA, maar het blad is van de Keuken Bladen Fabriek. Gelukkig zat er al een uitbouw in, zodat er vanuit het dakraam vlak boven de eethoek een zee van licht naar binnen stroomt. “Dit is ook mijn meest favoriete plek in huis, echt het hart van het huis. We eten hier niet alleen, maar ik werk hier ook vaak. Het is een lekker licht hoekje en ik vind het leuk dat je vanuit hier zicht hebt op de tuin.”
“Niet dat ik mezelf zo handig vind hoor. Ik probeer gewoon dingen, soms pakt het niet goed uit, maar vaak genoeg ook wel, zoals stoelen stofferen.”
De lange eettafel is het enige stuk wat het stel meenam naar dit huis, maar stiekem droomt Anouk van een ovalen tafel om het geheel wat minder hoekig te maken. De stoelen rondom zijn echte Martin Vissers en stoffeerde ze zelf. “Niet dat ik mezelf zo handig vind hoor. Ik probeer gewoon dingen, soms pakt het niet goed uit, maar vaak genoeg ook wel, zoals stoelen stofferen.”
Creatief is Anouk zeker, want naast haar werk als marketing manager maakt zij abstracte kunst, babykaartjes en illustraties onder de naam Atelier Anouk Reitsma voor op de tassen van Studio Noos. Of ze niet fulltime haar creativiteit los wilt laten? Anouk: “Daarvoor vind ik mijn werk in de marketingwereld te leuk. Juist die mix van een kantoorbaan versus mijn creatieve uitspattingen vind ik leuk.” Haar werk als senior creatief in de marketingwereld geeft de rust en zekerheid die Anouk in deze dure tijden erg fijn vind. “Commercieel creatief leren zijn, is uiteindelijk voor alles wat je wilt doen erg belangrijk. Ik denk altijd in concepten of het nou gaat om een nieuw merk in de markt zetten als een nieuw abstract portret als kunstenaar,” aldus Anouk.
“Mijn vriend wilde graag de diepblauwe kleur die we in ons vorige huis hadden. Het is immers ook zijn huis, dus ik gaf toe, haha.”
Tweedehands items vind je veel terug in dit huis. Van het Arte behang in de kinderkamer tot de tijgerbadmat, allemaal tweedehands gevonden. Niet zo gek ook, want inspiratie doet Anouk voornamelijk op in kringloopwinkels en online marktplaatsen. De kinderhoek bij het raam bijvoorbeeld is een van die tweedehands vondsten, waar ze lang naar zocht. “Ik wilde per se een halfronde tafel en verrek: die vond ik ook nog, naast twee kinderstoeltjes van Thonet. De zuil naast de bank scoorde ik op Marktplaats. Hij was wit, maar ik schilderde hem met zwarte strepen. Dat steekt zo lekker af tegen de groene fluwelen bank.” In Haarlem gaat ze vaak langs bij Rataplan en Zolder023, waar ze altijd wel wat scoort, zoals de bordjes in de vorm van wortels, haar meest recente kringloopvondst. Wat ze zelf niet koopt, deelt ze trouwens ter inspiratie op haar Instagram.
Kleurenexplosie
Van werken met kleur is het stel niet vies. Het was haar vriend die de lange blauwe muur bedacht. “Voorheen waren alle muren beige, maar de kant waar nu de blauwe muur zit, was na de verbouwing een beetje viezig geworden. Verven moesten we sowieso. Mijn vriend wilde graag de diepblauwe kleur die we in ons vorige huis hadden. Het is immers ook zijn huis, dus ik gaf toe, haha. De trap is vooral mijn vriend zijn keuze geweest, die heeft echt mooier uitgepakt dan ik dacht.”
“Ooit komt het aardbeienbalkon terug!”
Links in de keuken hangt een kunstige wand vol moois, zoals het werk van Thomas Trum die alledaagse gebouwen, zoals een elektriciteitspaal, roze verfde, gekleed in gemeente kleding. Anouk: “Mensen dachten dat dit dus in opdracht was van de gemeente. Dat toverde een grote glimlach op vele gezichten, maar was dus niet zo haha! Dit was een afstudeerproject van hem. Een foto hiervan hangt nu op onze muur. Ik zou graag wat zijn recente werk aan de muur hebben hangen, omdat het zo gaaf is. Maar helaas ook onbetaalbaar. Hij maakt nu op een wit canvas kunst met een verfspuit waarmee ze op straten strepen maken. Hoe verzin je het?” Ze maakt zelf ook abstracte portretten: in de rand van de vormen zie je onze gezichten, kleuren afgestemd op kleurenpalet van de werken eromheen.
“Ook al hebben we twee zoontjes, ik moest en zou felroze kinderstoeltjes hebben. Waarom ook niet, toch?”
Dat ze van kleur houden, is wel duidelijk als je ook de rest van het huis ziet. Zo pronkt er in de slaapkamer donkergroen op de muren en één kinderkamer heeft een groene muur. Maar ook in meubelstukken is kleur te vinden. Anouk: “Ook al hebben we twee jongens, ik moest en zou felroze kinderstoeltjes hebben. Waarom ook niet, toch? Onze oudste zoontje Jaap heeft een knalroze kledingkast. Dat steekt zo mooi af tegen de gele accenten en de felblauwe kast in zijn kamertje.”
Symbolisch kunstwerk
Het meest dierbare stuk in huis zijn de poppetjes in de slaapkamer. Dat blijkt hun gezin te zien. “Mijn moeder liet 3D prints van elk gezinslid maken, dat vonden we zo origineel. Ze pronken nu in de glazen kastje,” vertelt Anouk. Een ander dierbaar stuk is het kunstwerk met twee ligstoelen van annebrechtje, die ze haar vriend gaf bij de geboorte van hun zoontje Jaap. Anouk: “Een symbolisch werk om elkaar te blijven herinneren dat, ondanks de hectiek van een gezin, we altijd nog tijd vrij moeten maken voor elkaar.”
Het huis is bijna af: er staat nog één project op de planning en dat is het dakterras. “Die legden we zelf aan, maar we kregen helaas last van lekkage. De planken staan nog steeds in de slaapkamer, we komen er helaas niet aan toe. Dit was voorheen ons aardbeienbalkon, waar ze volop groeiden en we met Jaap in de zomer vaak boekjes lazen. Volgende zomer komt het aardbeienbalkon terug!”
Hoewel Anouk en haar gezin voorlopig niet meer weg willen uit dit huis valt er uiteraard altijd wat te dromen. “Iets meer ruimte bijvoorbeeld. Oh, en een schuur voor al mijn troep,” grapt Anouk.
“
Meer zien van dit huis met lange keuken?
Uiteraard maakte ik ook een video hometour van Anouk en haar gezin. Die bekijk je in deze blogpost. Wil je nog meer weten het huis van Anouk? Volg haar dan op insta via Anouk Reitsma en Atelier Anouk Reitsma.
Bekijk hier vier inspirerende woontips uit het huis van Anouk:
- Pronken met een industriele stellingkast in de keuken.
- Een kunstige muur creëer je heel gemakkelijk.
- Leuke kinderboeken hack: een lijstenhouder voor je favo boekjes.
- Een bijzondere keuken: eentje in de lengte van de woonkamer.
© Beeld Elisah Jacobs/InteriorJunkie.com