19 maart, 2021
Thuis bij Doortje in haar hotel chic interieur
Jarenlang woonde Doortje hier als student en had, naar mijn mening, de mooiste studentenkamer van heel Amsterdam (check hier de hometour die ik drie jaar geleden bij haar deed). Inmiddels is ze afgestudeerd en werkzaam als interieurontwerper. Wat gebleven is, is haar liefde voor een hotel chic interieur. Tijd dus voor een nieuwe hometour…
Doortje’s liefde voor kleur en patronen komt goed naar voren in haar ruimte; geen enkel muurtje is wit, bevat altijd een uitgesproken tint of kleurrijk behang en zelfs de keuken moest eraan geloven. Doortje: “De keuken was tijdens de vorige hometour nog wit, maar daar was ik helemaal klaar mee. Gelukkig mocht ik van de verhuurder de keukenkastjes verven en nieuwe greepjes geven.” Ze verfde het zachtgroen, de muren kregen een iets donkerdere tint en ook het plafond nam ze mee. “Zo zie je maar weer hoeveel kleur met een ruimte doet. Veel mensen zijn bang dat kleur klein maakt, maar je ziet ook hier dat het juist meer diepte geeft. Ik ben echt een voorstander voor meer kleur in huis.”
Toch blijven het houtwerk en het plafond wit, een bewuste keuze. Doortje: “Ik vind het iets fris toevoegen in een hotel chic interieur vol kleur, dus het houtwerk wordt voorlopig niet geverfd.”
Rijksmuseum stijl
In de vorige hometour vertelde Doortje dat haar ouders vonden dat haar interieur op de stijl van het Rijksmuseum leek. Daar was ze het destijds niet echt mee eens. Doortje: “Gek genoeg nu wel! Na het schieten van deze hometour pakte ik de muren links en rechts van de schouw aan met behang uit de Rijksmuseum collectie van Eijffinger (check haar Instagram voor het resultaat, red.). Dan lijkt het pas écht op het Rijksmuseum, haha”.
Doortje is dagelijks bezig met het inrichten van huizen. Niet zo gek ook dat ze regelmatig haar eigen hotel chic interieur onder handen neemt. “Ik kom zoveel leuks tegen voor mijn klanten, inspiratie die ik vaak ook doorvertaal naar mijn eigen interieur. Het Rijksmuseum behang had ik in eerste instantie voor een klant bedacht. Dat was zo gaaf geworden bij haar dat ik het maar niet meer uit mijn hoofd kreeg.”
Volgende project: het balkon
Het huis van Doortje zit vol DIY projecten; zo verfde ze de ladekast in de eethoek in een zachtblauwe tint, maakte ze houten sierlijsten in de slaapkamer en de hal en maakte ze een budgetproof kunstwerk van een stuk stof en houten latten voor boven de tweedehands kast. Het hotel chic interieur van Doortje zal dan ook altijd veranderen. Een volgend project is het balkon. “De huisbaas moet eerst de reling nog vervangen, omdat deze aan het rotten is, maar dan ga ik ermee bezig. Ik wil het een Marrakesh vibe geven, zo hangen er al een paar kandelaars aan de muur die ik voor een prikkie kocht bij Action en goud spoot. Ik wil de tegels graag verven, een budgetproof manier om je balkon net even een andere vibe te geven.”
Oude liefdes roesten niet
De liefde voor interieur was er altijd al. Als kind veranderde ze regelmatig haar kamertje. Doortje: “Ik was altijd al bezig met hoekjes mooier maken en plaatjes uit bladen knippen. Dat ik iets creatiefs ging doen later, was zeker, alleen wat wist ik nog niet. Toen ik met mijn studie Allround Styling aan het Artemis begon, wilde ik in eerste instantie bij een mediabureau werken, totdat mijn liefde voor interieur steeds meer naar boven borrelde.” Thuisbijdoor startte ze een jaar geleden en vanuit daar gaf ze af en toe al advies. Na haar afstuderen vorig jaar is ze er nu fulltime mee bezig.
Lef tonen & Feyenoord behang
Door de jaren heen is haar stijl volwassener geworden. “Dat is zeker gekomen door mijn studie,” vertelt ze. “Ik leerde hier echt mijn stijl ontwikkelen, uitleggen waarom ik iets heel mooi vind en waarom juist niet en durf nu ook meer. Zoals bijvoorbeeld het plafond meeschilderen, de hal in een hele donkere kleur verven of alle muren een kleur in mijn slaapkamer.”
Dat zij en haar vriend ooit gaan samenwonen, is zeker. Maar zitten ze wel op één lijn wat betreft haar liefde voor een hotel chic interieur? “Hij laat mij zeker vrij in de inrichting, maar we hebben wel een deal: dat er één kamer komt die helemaal van hem is. Hij grapte laatst nog dat hij deze dan totaal niet interieurproof inricht. Met Feyenoord behang bijvoorbeeld. Ik zie het hem doen ook, haha.”
Familie erfstuk
Het meest dierbare item is de lamp op het tweedehands kastje. Doortje: “Deze is van mijn opa geweest. Na zijn overlijden mochten familieleden iets uitzoeken uit zijn huis. Ik vond deze lamp, haalde de kap ervan af en besloot hem in mijn huis te zetten met alleen het peertje erin. Deze lamp gaat nooit meer weg.”
In een levendige buurt als de Pijp verveelt ze zich nooit, zelfs niet in de lockdown. Doortje tipt bloemenhandel Sijmonds Bloemen om je huis op te fleuren. “Het leuke is dat je hier takken apart kunt kopen, zodat je je eigen bos samenstelt. En natuurlijk voor een fijn prijsje, want bloemen kunnen best duur zijn.” Andere tips om tijdens de lockdown te doen in Amsterdam is een stadswandeling langs verschillende horeca, traiteur Paco Mer voor de lekkerste paella en de app Gorilla die razendsnel boodschappen voor je doet. “Mijn vriend en ik hadden trek in pannenkoeken, bestelden boodschappen en binnen 20 minuten zaten we aan de eettafel pannenkoeken te eten.”
Spaarplan
Een van de grootste investeringen, naast het bed en de bank, is de verf op de muren in de slaapkamer. “De pot was €80, iets dat in mijn studententijd natuurlijk hartstikke duur was,” vertelt Doortje. “Ik paste in die tijd veel op, dus ik had een hele spreadsheet gemaakt met wat ik allemaal verdiende als oppas. Ik zette geld opzij om in mijn huis te steken, ik had een heel spaarplan. Na heel wat uren oppassen, kon ik de verf uiteindelijk kopen. Ik heb echt gespaard voor deze kleur op de muur, dus dit is na jaren nog altijd een kleur die ik niet zo snel zou overschilderen. Dat kan ik gewoon niet over mijn hart verkrijgen.”
Uiteraard maakte ik ook weer een video hometour van het hotel chic interieur van Doortje. Die bekijk je in deze blogpost. Volg Doortje via Instagram of haar website Thuis bij Door.
Nog meer hometours vol wooninspiratie:
- Thuis in een voormalige conciergewoning vol grofvuil vondsten.
- Binnenkijken in het budgetproof interieur van Ellen uit Haarlem.
- Binnenkijken in het urban boho Scandinavian interieur van Hanne.
- Thuis in het huis van Nancy vol Marktplaatsvondsten.
- Binnenkijken in het houten boshuisje van Jennie.
- Thuis in het spierwitte huis vol natuurlijke materialen van Britta uit Haarlem.
- Video hometour in het kleurrijke huis van Eveline uit Zeist.
Hallo, ik ben op zoek naar jouw zwarte eetkamerstoelen.
Kun je me zeggen weLk merk of waar je ze kunt krijgen. Dat zou ik heel fijn vinden.
Je huis is prachtig!
Alvast bedankt.
Groet Manon.