Menu

Search

  • I like my money right
    where i can see it:

  • 21-11-2024

    10 april, 2018

    Marokkaanse tegeltjes: alles wat je erover wilt weten

    Wat een feest! Ik mocht onlangs langs in de showroom en werkplaats van Designtegels in Breda. Minor detail: in mijn huis pronken hun prachtige Portugese tegeltjes. Maar ze hebben ook hele mooie Marokkaanse tegeltjes. Ik mocht langs en kreeg meteen een spoedcursus Marokkaanse tegeltjes leggen

    Maarre, wat is nou eigenlijk het verschil tussen Marokkaanse tegeltjes en Portugese tegeltjes? Eén voordeel: je ziet meteen de verschillen. Portugese tegels zijn ongebakken (dus mat), hebben vaak een druk patroon en komen in een vierkante vorm. Marokkaanse tegels zijn gebakken (dus glanzend), hebben vaak geen patroon, zijn stukken kleiner dan de Portugese variant en komen in verschillende varianten en maten zoals honingraat, ‘schubben’, vierkant en rechthoekig. Bij deze laatste kun je ze leggen in visgraatpatroon. We zagen ze onder meer in de hometour bij Maartje in Amsterdam; zij heeft zachtroze Marokkaanse tegeltjes in de badkamer.

    Marokkaanse tegeltjes

    Ze komen ook echt van ver

    De Marokkaanse tegeltjes worden ook echt in Marokko gemaakt; in Fes worden ze handgemaakt met speciale klei waarna ze in de zon gedroogd worden, behandeld met gekleurd glazuur en gebakken in olijfpit ovens. Op deze manier worden deze Marokkaanse tegeltjes al eeuwenlang gemaakt. Doordat ze dus met de hand worden gemaakt, is elke tegel weer anders, dat geeft ze meteen een geleefd karakter.

    Bij Designtegels heb je drie soorten Marokkaanse tegeltjes:

    • Zelliges (vierkante van 10×10 cm).
    • Bejmat (een dikkere variant van 14×14,5 cm)
    • De Platta, die iets groter is.

    Zowel de Bejmat als de Platta kun je gebruiken als vloertegels, de Zelliges is er echt alleen voor op de wand (zoals in de keuken en badkamer). Ik ging aan de slag met de Zelliges tegels in zachte poedertinten als roze, groen en grijs en de roomwitte Bejmat tegels.

    Marokkaanse tegeltjes: alles wat je erover wilt weten

    Stap 1: geef je tegeltjes een lekker badje

    Wat ik zelf niet wist, was dat je deze Marokkaanse tegeltjes voor het leggen eerst 30 tot 60 seconden in een bak water moet doen. Doe je dat niet, dan kunnen ze barsten en dat zou zonde zijn. Zodra je ze in het water gooit, maken ze een borrelend geluid (net een bruistablet): dit is dus het water wat ze opnemen. Bijzonder! Wat ook goed is om te weten, is dat als je thuis zelf aan de slag gaat met deze Marokkaanse tegels je verschillende doosjes neemt en de tegels met elkaar mixt. Dit omdat er kleurverschil kan zijn tussen de doosjes.

    Voor het leggen gebruikte ik tegellijm die ik met een lijmkam van 6 tot 8 mm uitstreek over een houten plaat. Best lastig (en meteen had ik spijt dat ik wijde mouwen droeg die dag…) maar na een paar keer had ik de handigheid erin. Vooraf had ik al een patroon bedacht, hier een foto van gemaakt, zodat het leggen gemakkelijk ging.

    Marokkaanse tegeltjes

    Marokkaanse tegeltjes

    Marokkaanse tegeltjes

    Marokkaanse tegeltjes

    Marokkaanse tegeltjes

    Poedertinten versus roomwitte visgraat

    Voor de Zelliges tegeltjes koos ik voor een groen geblokt patroon dat langzaamaan over ging in een roze patroon. Eenmaal vast, zaten de Marokkaanse tegeltjes ook echt vast. Goed is dus om ze meteen juist op de plaat te plakken. Voor de Bejmat koos ik voor een visgraatpatroon (altijd al willen doen!). Normaliter moet de lijm een dag drogen om te worden gevoegd. Daar had ik helaas geen tijd voor. Goed om te weten: de tegels sluiten niet op elkaar aan omdat elke tegel weer net even anders is. Maar dat is niet erg: na het voegen sluiten ze mooi op elkaar aan.

    Et voila, dit werd dus het resultaat! Ik vond de Zelliges het mooiste geworden, omdat dit een zelfbedacht patroon is. En verrek: dat tegel leggen werkte ook nog eens goed voor je mindset. Ik werd er heerlijk rustig van. Nu even brainen waar in huis ik nog ruimte over heb voor Marokkaanse tegeltjes want dat deze workshop naar meer smaakt, is wel duidelijk…

    Marokkaanse tegeltjes

    Ook thuis aan de slag met Marokkaanse tegeltjes?

    Designtegels heeft twee hele mooie showrooms in Nederland; eentje in Utrecht en eentje in Breda (waar ik dus was). Naast Marokkaanse tegeltjes hebben ze ook Portugese en Spaanse tegels en nog veel meer andere varianten (zoals houtlook tegels, metrotegels en mozaiek tegels). Je kunt altijd even langswippen om inspiratie op te doen. De stijlkamers zien er om te smullen uit. Let wel: kiezen is ontzettend moeilijk.

    Lees ook deze posts die ik eerder schreef over deze bijzondere tegeltjes:

    Fotografie: Elise van den Arend/Interior Junkie

    * Dit is een inspirerende samenwerking met Designtegels. Door samen te werken met merken kan Interior Junkie blijven bestaan. Thanks voor de support. 

    Eén reactie op “Marokkaanse tegeltjes: alles wat je erover wilt weten”

    1. Lucy Cheng schreef:

      Hey, vraagje over dat witte tegeltje met opengewerkt motiefje van zandkleur. Waar kan ik die vinden? erg leuk!! Is die ook Marokaans?
      Groetjes Lucy.

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

    Ontdek meerWoonverhalen

  • Laatste blogpost
  • Menu