16 januari, 2017
Een kijkje in de designkeuken van Andrea
Nu ik volop bezig ben mijn nieuwe huis in te richten, kan de keuken natuurlijk niet ontbreken. De komende tijd doe ik samen met Miele heel veel keukeninspiratie op door een kijkje te nemen in de mooiste keukens én vraag ik keukentips aan de bewoners. We beginnen de reeks in de stunning designkeuken van Andrea…
Andrea is een echte kookjunkie. Zo geeft ze kookles op een naschoolse opvang voor kinderen uit groep 3 t/m 8, is ze kookdocent op het ROC én heeft ze haar eigen cateringbedrijf waarbij ze onder andere sushi-workshops en Caribische workshops verzorgt bij mensen thuis. Stiekem ben ik zwaar jaloers op haar keuken, omdat deze ontworpen is door een van mijn favoriete interieurdesigners; James van der Velden. Dat betekent dus een robuuste, industriële keuken vol ruwe materialen als cortenstaal (zucht!) en koperen buizen (smullen!). Maar wat net zo belangrijk is, is de Miele-keukenapparatuur die goed matcht met de look van deze industriële keuken. Door alle apparatuur word je hier vanzelf een keukenprinses.
Wow, wat een keuken. Hoe zijn jullie aan deze keuken gekomen?
“We hadden ons opgegeven voor het programma RTL Woonmagazine en tot onze grote verrassing kozen ze ons uit. Dat was onwerkelijk. Het duurde lang voordat het geland was. Interieurdesigner James van der Velden ontwierp uiteindelijk de keuken die bij Uw KeukenSpeciaalzaak vandaan komt. Samen mochten mijn man Just en ik vooraf een moodboard maken en dachten we dat we wel op één lijn zaten. Niet dus. Hij wilde een strakke witte keuken, ik iets met hout en robuuste elementen. Nu zijn onze wensen samengekomen in deze keuken; het is een robuuste, strakke keuken geworden. Ik vind ‘m echt goed gelukt. Een echte droomkeuken.”
Wat vind jij het meest belangrijke aan een keuken?
“Naast de apparatuur vind ik ook de afzetruimte belangrijk. Zo meet ons aanrecht 5,5 meter. Dat was voorheen slechts een meter. Alle huizen in deze buurt hebben een kleine U-vormige keuken aan de voorzijde. Waar nu het linkergedeelte zit, stond eerst de eethoek. Het was dus even passen en meten vier jaar lang. Nu hebben we alle ruimte om te koken, iets wat we beiden graag doen. Het is nu een echte woonkeuken geworden; het neemt dan wel het grootste gedeelte van de woonkamer in beslag, maar met de eettafel erbij is er ook meer balans. Overbodig om te zeggen, maar we zitten hier áltijd.”
Heb je tips om zo efficiënt mogelijk de keuken in te richten?
“Begin sowieso eerst met het uitzoeken van je keukenapparatuur en bouw van daaruit je keuken. Wij zijn allebei culinaire liefhebbers; hij werkt als kok in een café en ik heb mijn eigen cateringbedrijf. Nog een tip is om te kijken naar je lengte. Just is bijvoorbeeld lang en ik ben gemiddeld qua lengte. Onze keuken is iets hoger dan de standaard keukens. Dat werkt veel fijner. “
Hoe gebruik je deze keuken?
“Het ligt eraan hoe groot de klus is. Het snijwerk doe ik altijd rechts in de keuken, links van de vaatwasser. Ik laat ook altijd de vaatwasser open, want dan kan ik meteen opruimen. Zo blijft de keuken netjes. Dat is echt een tip. Daarom is er bewust voor gekozen de vaatwasser helemaal rechts te plaatsen; hij kan dan open blijven staan, zonder dat je er steeds omheen moet lopen. Als het eten klaar is, is de keuken meteen netjes. Heerlijk is dat. Ik zet ook nooit potten en pannen op tafel. Ik maak alles op in de keuken en serveer het. We eten hier in restaurantstijl, haha.”
Waar komt de liefde voor koken vandaan?
“Vanuit huis. Dat is er met de paplepel ingegoten. Ik heb ook recepten meegekregen van mijn moeder. Dat smaakte thuis altijd beter dan dat ik het maakte. Wat bleek; mijn moeder liet altijd één à twee ingrediënten weg uit het recept, zodat die van haar altijd beter smaakte. Dan kwamen we toch weer gezellig naar huis voor mijn moeders kookkunsten. Slim van mijn moeder! Nu ik zelf moeder ben, heb ik wel het volledige recept gekregen om het later door te geven aan mijn kinderen.”
Wat is bijvoorbeeld zo’n recept?
“Een kipsmoorgerecht met zelfgemaakte piccalilly. Heerlijk! Nog zo’n tip van mijn moeder: als je boontjes stooft, voeg er dan een theelepeltje vissaus aan toe. Dat geeft net even die zilte boost. Ook maak ik zelf mijn bouillon en bak ik de kip eerst in de pan want dat is lekkerder. En als het eenmaal klaar is, dan schenk je het afgekoeld in een ijsblokjeshouder, zodat je meteen porties hebt. Efficiënt.”
Wat is je lievelingsrecept?
“Dan ga ik even uit van mijn vriendinnen. Die vinden mijn gevulde pompoen en mijn gemberkip met zelfgemaakte karamel lekker. De laatste blus ik af in de pan met bouillon en een beetje peper en tijm en dit laat ik zachtjes inkoken. Smullen.”
Ik zie ook veel boeken op de planken…
“Klopt, dat is allemaal vakliteratuur. We hadden hier eerst een boekenkast staan, maar die puilde uit van de boeken. Nu staan er alleen kook- en wijnboeken in de keuken die ik ook echt gebruik. Dat geeft meer rust. De rest van de boeken die ik uit heb, ruim ik op of geef ik weg.”
Je kookt op een inductiekookplaat. Wat zijn je ervaringen hiermee aangezien ik er zelf aan denk om op gas te gaan koken…
“We kookten eerst op gas, maar ik was blij toen ik tijdens de metamorfose eenmaal die inductiekookplaat zag. Ik kook veel met kinderen en nam altijd al een inductiekookplaatje mee om op te koken. Dat is veiliger voor ze, want je werkt zo niet met open vuur. Mijn eigen zoontje leg ik wel de gevaren uit dat een kookplaat en de pan heet wordt. Als ik nu een pan van de kookplaat afhaal, dan koelt het meteen af. Voor mij is inductie fijner koken; alles wordt sneller verhit. Ook heeft mijn Miele-inductiekookplaat een zogenaamde TempControl-functie, waarbij de temperatuur constant blijft. Ideaal als ik iets urenlang wil stoven, zoals een stoofpotje tijdens de wintermaanden. Dan blijft het urenlang op 85 graden. Dat heb je niet met vuur. Ik kan ook gerechten warm houden, zodat het niet verpieterd. Ook dat heb je niet op vuur. Het eten wordt er met deze apparatuur alleen maar lekkerder van.”
Je hebt een oven en een stoomoven. Waar gebruik je wat voor?
“Een stoomoven vind ik fijn om je groenten in te stomen. De oven gebruik ik voor alle andere gerechten. Tussen de stoomoven en oven in zit een Miele-vacumeerlade, waarbij je sous-vide kunt koken. Dan vacumeer ik bijvoorbeeld mijn gemarineerde vlees en stel ik de stoomoven in op 50 graden, waardoor het vlees in de zak langzaam in de marinade gaar gestoomd wordt. Als het klaar is, bak ik het nog heel eventjes in de pan voor dat lekkere krokante laagje. Ook handig aan de (stoom)oven is dat deze op een timers werkt. ’s Ochtends stel ik dit in, zodat bijvoorbeeld mijn rijst en groenten gaar zijn als ik thuiskom. We hebben er dus een stukje extra luxe bij gekregen. Nooit gedacht dat ik dat zo zou waarderen, maar ik heb nu ook echt meer tijd voor mijn kinderen. En om natuurlijk gezellig na te tafelen. Wat ook een voordeel is, is dat je niet je kookplaat alleen maar hoeft te gebruiken; nu stoom ik met gemak drie gerechten in de stoomoven en de rest op de kookplaat.”
Kook je zelf met je eigen kinderen?
“Mijn oudste is 4,5 jaar en die begint al een beetje te koken. Een gebakken eitje bijvoorbeeld. Hij kan het eitje al breken zonder dat de schaal in het eiwit zit. Hij heeft zijn eigen beker waar het eiwit en eigeel in gaan en zijn eigen pannetje waar hij het in mag bakken. Hij prikt ook de eidooier zelf door en flipt het eitje. Zo begin je als kind met koken. Hij leert ook nu zijn eigen groentes te snijden. Leuk dat hij dat vindt.”
Dus op een gegeven moment kunnen paps en mams heerlijk achterover leunen omdat de kinderen in de keuken staan?
“Daar gaan we wel voor ja, haha.”
Gaan je handen jeuken van dit interview en wil je meer weten over alle Miele-keukenapparatuur check dan de speciale keukeninspiratie website van Miele. Ook goed om te weten: je kunt ook langs in het Miele Experience Center in Vianen waar je ook kosteloos kookdemonstraties en een advies op maat kunt krijgen. Altijd leuk om te doen, toch?
* Deze shoot is in samenwerking met Miele tot stand gekomen.
Hi! Waar komen die stoelen vandaan? Ze zijn erg leuk!
Ik ga het voor je checken!
Deze keuken ziet er schoon, modern en milieuvriendelijk omdat het gebruik maakt van hout als het belangrijkste materiaal. zeer indrukwekkend