Binnenkijken bij Marije in haar huis met tiny house
Interieurontwerper Marije van Studio Yellow Block woont samen met haar vriend Juriaan in een nieuwbouwappartement in Amsterdam. Wat haar stulpje zo bijzonder maakt, is de tiny house in de achtertuin die door Marije ook wel ‘het meest dure kattenhuis van Amsterdam’ genoemd wordt. Dat in combinatie met veel DIY projecten is haar huis een bron van inspiratie. Kom binnen…
Extra woonplezier
De kans was vrij klein dat Marije en haar vriend werden ingeloot voor dit huis, maar toch gebeurde het. “Het was echt geluk hebben,” vertelt Marije. “We hadden slechts één kruisje op het formulier van het nieuwbouwproject gezet en dat was voor dit huis. We vielen op de tuin omdat we houden van dat typische binnen-buitengevoel en hier konden we dat creëren, inclusief de mogelijk voor het bouwen van een tiny house. Sterker nog, het hele interieur is rondom de tiny house en de tuin gebouwd.”
Graafmachine in de woonkamer
Het voordeel was dat het huis casco werd opgeleverd, dus het stel ging eerst aan de slag met de tiny house. “Zoiets is een flinke klus, dus het was extra fijn dat we nog geen vloer hadden gelegd en de muren geverfd, gezien we ook geen achterom hebben en alles door de voordeur moest. Er reed bijvoorbeeld een graafmachine via onze hal de woonkamer richting de tuin binnen. Ideaal dus dat het huis nog helemaal leeg en onafgewerkt was, zo kon er ook niets beschadigd raken.”
Duurste kattenhuis van Amsterdam
Een tiny house in de achtertuin is iets wat niet iedereen heeft en dat maakt het stulpje van Marije nou zo bijzonder. Helemaal als je weet dat katlief Fonsi er regelmatig in vertoeft. “Wanneer we niet thuis zijn, is het de tiny house waarin ze slaapt. Het kattenluikje gaat open met een sensor. Handig, want anders wordt het wel heel erg gezellig met al die buurtkatten in onze tiny house, haha.” Daarnaast fungeert deze tiny house ook meteen als mancave voor haar vriend en zit hij er regelmatig voetbal te kijken via een beamer. “Filmavonden hier zijn ook favoriet. Alleen het koelkastje met bier ontbreekt nog,” grapt ze. Daarnaast fungeert deze tiny house ook voor familie en vrienden die komen logeren. “En eigenlijk ook heel futureproof als aanleunwoning voor ouders later!”
DIY projecten
Het huis van Marije en haar vriend zit vol DIY projecten. Zo hangt er budgetproof kunst in de slaapkamer, pronken er een DIY webbing kast en koffiebar met tegelwand in de woonkamer, bedacht ze een geometrische muurtje en scheidde ze met een zelfgemaakte kledingkast/inspiratiewand haar studeerkamer van haar walk-in closet. “Het budget was op na de verbouwing, dus dan moet je creatief zijn,” grapt Marije die overduidelijk gevoel voor interieurstyling heeft. Een klus die haar op het lijf geschreven was.
Duur versus budget
In de basis kiest Marije voor duurzame artikelen die wat mogen kosten. Marije: “Zoals voor de bank, tafels, stoelen, etc. Qua accessoires kies ik soms voor budgetlijnen aangevuld met kringloopartikelen en DIY projecten. Qua wandbekleding kies ik voor DIY en artikelen die het persoonlijk maken, dus dingen die ik bijvoorbeeld op reis heb gevonden.”
Marije is sinds een paar jaar werkzaam als interieurontwerper en runt haar eigen bedrijf Studio Yellow Block. Marije: “De naam verwijst naar mijn liefde voor kleur. Geel is een frisse kleur en staat voor vernieuwing, vrolijkheid en optimisme. Ik houd van kleur en vind het leuk om mensen ook binnen hun interieur te overtuigen van een dosis kleur. Een block is als een building block; een bouwsteen of stepping stone in het creëren van een totaal plaatje. Kort samengevat staat Studio Yellow Block voor het geven van kleur en invulling aan een passend interieur ontwerp!”
Carriereswitch
Toch heeft ze geen interieurachtergrond en komt oorspronkelijk uit een hele andere richting. “In het verleden studeerde ik bedrijfseconomie en werkte een aantal jaar bij verschillende retailers,” vertelt ze. “In dit werkveld merkte ik hoe belangrijk het is dat werknemers werken in een prettige omgeving die niet altijd voor handen lag. Bovendien miste ik een stukje creativiteit en ruimte voor mijn grote passie voor interieur. Ik besloot mijzelf daarom om te scholen en ik heb daarvoor de studie interieur styling & ontwerp aan de NIA Academie gevolgd en Interieur Styling aan de Artemis Academie om mij nog verder te verdiepen binnen dit vak.” Het was de housewarming van dit huis dat Marije’s carriereswitch triggerde. Marije: “Tijdens onze housewarming tipten veel vrienden mij ‘toch iets te gaan doen met interieur’.”
Bed & breakfast
De creativiteit heeft ze niet van een vreemde; haar moeder runt al 25 jaar een winkel in houten kinderspeelgoed De Vliegenzwam die ze combineert met een theetuin en bed & breakfast. Ze kwam zelfs met een West-Friese winkeltjesroute die je met de fiets langs alle leuke winkels in West-Friesland brengt. “We zijn op dit moment bezig met een tweede bed & breakfast en deze ontwerpen en richten we samen in. Mijn vader doet weer de uitvoering, dus de hele familie is erbij betrokken en dat maakt dit dan ook een dierbaar project.”
Binnen wordt buiten en andersom
Het typische binnen-buitengevoel is niet te missen zodra je de woonkamer binnen stapt. Om nog meer het gevoel te hebben van één grote woonruimte, trok Marije de kleur van de zithoek door tot aan de tuin. “Zo krijg je meer eenheid en is de tuin echt een verlengstuk van de woonkamer. Ook de vele planten binnen en buiten versterken het gevoel van eenheid.
De pergola in de tuin kwam tot stand doordat er wel eens per ongeluk speelgoed van de bovenburen naar beneden in de tuin viel. Onder de pergola is het nu veilig zitten, doordat hierover heen ook een veiligheidsnet is gespannen die eveneens handig is voor het ophangen van decoratie.”
Platteland middenin de stad
Haar favoriete plek is de eethoek, omdat ze hier mooi zicht heeft op de tuin. “Het groen komt hier echt op je af, want de binnentuin heeft ook enorme bomen,” vertelt Marije. “Je hebt niet het gevoel dat je in de stad zit, ook al zitten we middenin Amsterdam. Waar die liefde voor groen vandaan komt? Marije: “Ik kom van het platteland. Ook al zou ik waarschijnlijk de stad niet meer willen verlaten, mijn liefde voor groen is wel blijven bestaan, vandaar ook die vele planten in huis.”
Met een interieurontwerper als partner wordt het interieur regelmatig omgegooid. Of haar vriend daar een beetje blij mee is? Marije: “We zitten vaak op één lijn, maar gek genoeg vond hij het niet leuk dat ik onze roze slaapkamer enige tijd terug omtoverde tot een blauwe, haha. Maar soms is het gewoon even wennen en vindt hij het daarna altijd wel goed, maar ik zal het voortaan met hem overleggen.”
Woonwensenlijstje
Uiteraard bestaan er nog woonwensen. Zo droomt Marije van The Frame van Samsung, een televisie dat een kunstwerk is als hij uit is. “Mijn vriend kocht een peperduur koffiezetapparaat dus ik vind dat ik best zo’n hippe televisie mag kopen,” grapt ze. “Daarnaast willen we ook nog graag een glazen deur tussen de woonkamer en de hal voor optisch meer ruimte en licht. Ik wil graag een stalen ’look’ deur in dezelfde grijze tint als de muurkleur. Ook komt er binnenkort een nieuwe bank in de woonkamer!”
Favoriete hotspots
Marije tipt het Faire Oosten als coole woonwinkel, net als rondstruinen in de Javastraat, een terrasje pakken bij Het Badhuis en een hapje eten bij Thúskomme, een Fries bar restaurant om de hoek. “Daarnaast zit er in het Flevopark proeflokaal Het Nieuwe Diep waar een superleuk terras is, echt een pareltje middenin het park. Voor mijn werk ben ik breed geïnteresseerd in heel veel verschillende woonmerken en winkels, dus ik heb niet echt een favoriet, ik haal het overal vandaan maar stiekem ben ik best fan van Xenos als het om budgetaankopen gaat. Ook heb ik de wens om nog een keer een kast, stoel of tafel van Mokko Amsterdam te kopen, zulk mooi design!”
Woondroom
Of er nog een ultieme woondroom bestaat? Wellicht ooit terug naar het platteland? “Dat zou mijn vriend wel willen; hij droomt al tijden van een huis met veel groen eromheen én een zwijntje in de tuin. Ikzelf wil de stad nooit meer uit, dus een tweede huisje richting de kust kan een oplossing zijn.”
Uiteraard maakte ik ook weer een video hometour van het huis van Marije, die bekijk je via de blogpost ‘Hometour in een huis mét tiny house‘. Volg Marije via haar website Studio Yellow Block of Instagram.
Bekijk hier alle woontips uit het huis van Marije:
- Dankzij een roomdivider een werkplek slash walk-in closet.
- Pimp je tweedehands kastje met webbing.
- Een koffiebar in huis? Waarom ook niet!
- Budgetproof kunst? Maak het zelf.
Nog meer binnenkijkers vol wooninspiratie:
- Hometour in het Marrakech interieur van Sanne van &Stijl.
- Thuis in het colour block interieur van Willemijn uit Hilversum.
- Het huurhuis vol budgettips van Marie uit Amsterdam.
- Thuis bij Michelle in een nieuwbouwhuis in Amersfoort.
- Binnenkijken in het compacte huis vol pasteltinten van Kelly.
- Thuis in het huis met stalen pui van Michelle uit Amsterdam.
© Beeld Elisah Jacobs/InteriorJunkie.com